Dieta przed i po operacji

Chirurgia Ortopedia Flebologia

Kompleksowe przygotowanie do operacji powinno obejmować także odpowiednie żywienie i suplementację. Dieta w okresie okołooperacyjnym ma bowiem wpływ na dalszy przebieg leczenia.
Operacja to dla Twojego organizmu spore obciążenie, dlatego w tym trudnym okresie warto skorzystać ze wsparcia dietetycznego.
Nasz dietetyk dobierze odpowiednią dietę przed Twoją operacją (a także po operacji) a posiłki dla Ciebie przygotuje firma oferująca catering medyczny i sportowy.

Dlaczego dieta w okresie okołooperacyjnym jest tak ważna?

Operacja to dla organizmu uraz. Sam zabieg, ale również związany z nim stres, mają destrukcyjny wpływ na stan zdrowia. Nasz szpital współpracuje z dietetykiem, który ułoży odpowiedni jadłospis przed- i pooperacyjny oraz z cateringiem medycznym, który przygotuje i dostarczy posiłki do Ciebie.

Badania udowadniają, że odpowiednia dieta i suplementacja po operacji, mają bardzo istotny wpływ na szybsze zagojenie rany chirurgicznej.

Przed i po operacji samo zaspokajanie aktualnego zapotrzebowania żywieniowego nie wystarczy – konieczna jest poprawa stanu odżywienia organizmu. Pomoże Ci w tym odpowiednio zaplanowany jadłospis.

Nieodpowiedni sposób przygotowania żywieniowego i suplementacyjnego do operacji zwiększa przewlekły proces zapalny, który powoduje istotne zmiany w procesach zachodzących w organizmie i opóźnia proces leczenia, regeneracji i rehabilitacji pacjenta. Należą do nich:

 

  • powikłania po zabiegu chirurgicznym,
  • zaburzenia procesu gojenia rany,
  • przedłużenie pobytu w szpitalu.

Wyniki badań szokują

Niezdrowe odżywianie się jest głównym powodem chorób przewlekłych, które ogromnie przyspieszają datę naszej śmierci.

Choroby układu krążenia, otyłość, cukrzyca, zawał serca, wylew, nowotwory – te wszystkie choroby są powiązane ze sposobem odżywiania się.

Amerykanie szacują, że niewłaściwy sposób odżywiania się jest odpowiedzialny za ok. 678 000 zgonów ich obywateli rocznie. Niemcy mówią o ok. 550 000 zgonach co roku w ich kraju.

Statystyki pokazują tymczasem bezprecedensowy wzrost liczby osób przewlekle chorych, w tym w populacji polskiej. W roku 2010 aż 89% wszystkich zgonów w Polsce spowodowanych było chorobami przewlekłymi.

Aby Twój organizm mógł poprawnie funkcjonować, potrzebujesz:

  • składników odżywczych dostarczających energii (węglowodanów pochodzących ze zbóż, tłuszczów zwierzęcych i roślinnych),
  • budulca dla Twoich tkanek, czyli białka (znajdującego się w mięsie, rybach, jajkach czy warzywach), którego brak powoduje uczucie głodu,
  • tłuszczów, których Twoje ciało nie potrafi syntetyzować (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych),
  • aminokwasów, których organizm również nie jest w stanie wytwarzać (tzw. aminokwasów egzogennych),
  • składników odżywczych, takich jak: minerały (wapń, magnez, siarka), oligoelementy (żelazo, cynk, miedź, mangan, bor, selen, molibden itp.), witaminy (A, B, C, D, E, K) oraz inne bioaktywne mikroelementy, które możesz pozyskać tylko z pożywieniem.

Wszystkie te składniki są niezbędne do tego, aby w organizmie zaszły tysiące różnych reakcji enzymatycznych, których celem jest regeneracja wszystkich tkanek w układzie pokarmowym, oddechowym, mięśniowo-szkieletowym, sercowo-naczyniowym, nerwowym, odpornościowym, hormonalnym itd.

W jaki sposób dobierana jest dieta okołooperacyjna?

Zwykle nie rozumiemy wystarczająco jasno powiązania między jakością naszej żywności a jakością naszego zdrowia. Każdy pacjent powinien zadbać o odpowiednie żywienie i suplementację w okresie przed- i po operacyjnym.

Po zapadnięciu decyzji o operacji Pacjent umawia się na konsultację do dietetyka współpracującego z Medicus-Bonus. Konsultacja odbywa się w punkcie konsultacyjnym w Poznaniu: Gabinety Lekarskie Grochowska 9. Rejestracja telefoniczna: 605 658 658.
2. Podczas konsultacji dietetyk na podstawie pomiarów antropometrycznych i w zależności od wywiadu, czyli obciążeń, zaawansowania choroby czy schorzenia/schorzeń z jakimi boryka się Pacjent, proponuje jeden z wariantów diety: 10, 20 lub 30 dni, okres: przed i/lub po operacji, wartość kaloryczną: 1200, 1600 lub 2000 kcal. Dietetyk proponuje też minimum wsparcia witaminowego dla Pacjenta i jeśli będą niedobory lub grzybica (to najczęstsze problemy otyłych i chorych pacjentów), wprowadza suplementację leczniczą.

3. Po odbyciu konsultacji dietetycznej Pacjent składa zamówienie na catering oraz dokonuje opłaty (koszt indywidualny, uzależniony jest od rodzaju diety i strefy dowozu). Catering jest przygotowywany w oparciu o rozpisany przez dietetyka indywidualny jadłospis. Zamówienia i opłatę przyjmujemy w punkcie konsultacyjnym w Poznaniu: Gabinety Lekarskie Grochowska 9. Kontakt telefoniczny: 605 658 658.

4. Po kilku dniach Pacjent dostanie informację zwrotną od kiedy będzie otrzymywał posiłki, co będzie uzależnione m.in. od terminu operacji, do której się przygotowuje.

Co to jest niedożywienie w okresie okołooperacyjnym?

Niedożywienie w okresie okołooperacyjnym oznacza:

niedobory witamin i składników mineralnych,
ogólne osłabienie organizmu,
spadek odporności.

Skutki niedożywienia w okresie okołooperacyjnym:
osłabienie siły mięśni i sprawności ruchowej,
spadek odporności,
pogorszenie funkcjonowania przewodu pokarmowego,
zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej,
zaburzenia układu krążenia i oddechowego.

Umów się ze specjalistą w Twojej okolicy

 

Z myślą o naszych pacjentach na terenie pięciu miejscowości województwa wielkopolskiego w Środzie Wielkopolskiej, Wągrowcu, Murowanej Goślinie oraz Poznaniu działa sześć naszych przychodni specjalistycznych.
Znajdź lekarza w swojej okolicy.
Zapraszamy!

Kontakt

Telefon

  • 61 2851155 czynny w godzinach 8:00-14:00
  • Rejestracja na zabiegi: 605 470 475

Lokalizacja

ul. Armii Poznań 3
(budynek Kupca Średzkiego – II kondygnacja)
63-000, Środa Wielkopolska

Napisz do nas

Zgoda

Zgoda

5 + 9 =